Burnout


Bunout

Van overspanning naar ontspanning

Een burnout: een overbelasting van je systeem. Stress. Overspannenheid. Overmatige vermoeidheid. Een flinke dip. Soms zo erg dat het uitmondt in een depressie, hyperventilatie, angst- of paniekaanval. Je hebt geen energie, regelmatig hoofdpijn, je voelt je onzeker, lusteloos en gebroken. Je hebt een burnout … en dan?

Een burnout: wat werkt?

Natuurlijk kun je eerst zelf aan de slag door je lichaam en geest (body & mind) wat extra aandacht te geven. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • (Opnieuw) leren ontspannen door meditatie en/of ontspanningsoefeningen;
 • Vaker nee zeggen;
 • Wandelen en bewegen in de buitenlucht;
 • Muziek beoefenen of beluisteren;
 • Lachen!

Maar ook aanvullende therapie werkt! Om je burnoutklachten direct aan te pakken en om een volgende burnout te voorkomen. Een aantal aanvullende therapievormen zijn:

 • Voetreflextherapie;
 • Familieopstellingen;
 • Persoonlijke coaching;
 • Cognitieve gedragstherapie (waarbij je anders tegen bepaalde situaties aan leert kijken);
 • Rationeel-emotieve therapie (waarbij je verstand en je gedrag een belangrijke rol spelen);
 • Voedingsadvies met aanvullende supplementen.

 

Lachen is de allerbeste ontspanning!’ ­– Tineke Benedict  

 

Waarom 10TOE Voetreflextherapie?

Bij 10TOE werk jij aan je eigen ontwikkeling en krijg je nieuwe inzichten. Jouw burnout is als het ware een lege voorraadkast die we samen vullen: met levensenergie en reserves waar je langere tijd op kunt teren. Ingrediënten voor je voorraadkast haal je uit (een combinatie van) voetreflextherapie, reiki, coaching, bloesemremedies, essentiële oliën en voedingssupplementen.

Samen pakken we de veroorzaker van jouw burnoutklachten aan, samen bouwen we jouw reservevoorraad op, samen halen we jou uit je dip. Jij krijgt weer grip op je leven, voelt je in balans, slaapt ontspannen en geniet weer met plezier van jezelf, je (werk)omgeving en jouw leven.

Voetreflexmassage: Aandacht van Top tot Teen

Elk deel van je voet is verbonden met een punt in je lichaam en geest. Door bijvoorbeeld een specifiek punt te masseren dat rechtstreeks in verbinding staat met je nek, voel je hoe je de last die op je nek en schouders rust, loslaat. Dat ontspant.

Voetreflextherapie bij een burnout richt zich specifiek op de heropbouw van je energie: het laat je beter aarden en haalt de druk(te) uit je hoofd. Bij stress komen je hormoonklieren en organen, zoals de lever en de milt onder druk te staan. Door die reflexzones of verbindingspunten te masseren, verbetert je energieniveau. Dat verlicht.

Energie aanvullen met supplementen

Voor meer geestelijke en lichamelijke energie kun je aanvullend op de voetreflextherapie (tijdelijk) voedingssupplementen gebruiken, zoals bepaalde (multi)vitaminen. Het beste effect krijg je als je deze voor een periode van minimaal drie maanden gebruikt.

Je burnout behandeld, en dan?

Is je burnout na één behandeling verdwenen? Nee, zeker niet. Zelfs na een reeks behandelingen blijft de kans op herhaling aanwezig. Een dip, oververmoeidheid, weinig energie, een opgebrand gevoel, een angstaanval of hyperventilatie zit vaak in een klein hoekje verscholen en komt op de meest onverwachte momenten tevoorschijn.

Door jou te laten inzien waar jouw valkuilen liggen en hoe je voorkomt dat je daarin stapt, werk je preventief aan het voorkomen van een nieuwe burn-out. Bijvoorbeeld door leren afstand te nemen of los te laten als controle en perfectionisme jouw valkuilen zijn.

Het belangrijkste is dat jij je jezelf aandacht blijft geven. Jij verdient het! Blijf je grenzen bewaken en zorg goed voor de inhoud van je voorraadkast. Natuurlijk helpt 10TOE je daarbij als je dat wilt. Op een tempo, frequentie en intensiteit zoals jij dat wilt. Jij bepaalt wat jij nodig hebt.

TIP van Tineke

Bekijk ook eens de documentaire Sophie in de kreukels, waarin zij en andere bekende en minder bekende mensen eerlijk vertellen over hun burnout.

Kom naar Tien Toe!

Wil je voelen welk effect een voetreflexmassage op jou heeft? Ben je benieuwd hoe jij je burnout nu en in de toekomst effectief aanpakt? Is jouw balans zoek en heb je hulp nodig om die te herstellen?

BEL OF MAIL MIJ ››

 

Werken aan jezelf is maatwerk. De aard, de diepgang en de omvang van (de oorzaken van) je burnout bepalen de duur en de intensiteit van je behandeling. De eerste behandelingen zijn meestal wat intensiever, maar dat neemt af naarmate de tijd verstrijkt.

Afhankelijk van welke aanvullende zorg jij in je zorgverzekeringspakket hebt, worden je behandelingen deels of geheel vergoed. Bekijk hier een indicatie van de tarieven per behandeling. Of lees hier hoe een behandeling in zijn werk gaat.

 


Aandacht van Top tot Teen