Fibromyalgie in de wintermaanden 1


Help, het wordt weer winter!

Fibromyalgie en zomer matchen beter dan fibromyalgie en winter. De dagen worden korter, de temperaturen dalen, de lucht wordt vochtiger, het zonlicht neemt af. Kortom, het wordt soberder en killer. Dat heeft effect op je fibromyalgie-klachten: de spierpijn en gewrichtspijn nemen toe en je zit minder lekker in je vel.

Fibromyalgie en de Chinese geneeskunde

Heb je Fibromyalgie al eens vanuit een andere invalshoek bekeken? Bijvoorbeeld vanuit de traditionele Chinese geneeskunde ofwel de Traditional Chinese Medicine (TCM)? Die verklaart dat je bloed en levensenergie (je qi) vrij baan moeten hebben in je lichaam om vitaal, gezond en zoveel mogelijk pijnvrij te leven.

Fibromyalgie duidt vaak op problemen die te maken hebben met de circulatie van het bloed en de qi. De weersverandering in het najaar heeft daar invloed op. Ook als er te weinig levensenergie of bloed door je lichaam stroomt, voel je dat direct in je lichaam en geest.

Sterke emoties als frustratie, boosheid of angst belemmeren of blokkeren de omloop van je levensenergie. Net als infecties en blootstelling aan winderig, koud en vochtig weer. Drukte op je werk, slechte voeding en slaaptekort tasten je reserves aan, waardoor je systeem uitgeput raakt. Je pijn speelt op en je voelt je beroerd.

 Voorkom dat de circulatie van je levensenergie blokkeert!

Door jezelf Aandacht van Top tot Teen te geven, bereid jij jezelf voor op de donkerdere, koudere dagen. Zorg ervoor dat je activiteiten onderneemt die je opfrissen en opkikkeren. Zoals rustige beweegvormen (wandelen, stretchen, yoga, tai chi) die de doorstroming van je bloed en qi stimuleren en op gang houden.

Zware inspanningen of activiteiten die ertoe leiden dat jij je grenzen overschrijdt, kun je beter vermijden. Waarom? Omdat je daarmee te veel levensenergie verbruikt, waardoor de vrije doorstroming stagneert en je pijnklachten verergeren. Regelmatig bewegen mag, is heel goed zelfs, maar houd het rustig en overschrijd geen grenzen.

 Zo verlicht jij je fibromyalgiepijn tijdens het koudere weer

Elders op de website vind je diverse tips die je in je dagelijks leven kunt toepassen om je fibromyalgieklachten te verminderen. En aansluitend daarop heb ik een vijftal tips die je specifiek helpen om de veroorzaker van je pijn tijdens het koudere winterweer, te verlichten.

 • Tip 1: Kom naar Tien toe! Een voetreflexmassage of reikibehandeling ontspant en verlicht de pijn, juist omdat we ons richten op díe plekken in je lichaam waar jij de meeste hinder van ondervindt. Dus mijn eerste tip is: bel of mail me voor een afspraak.
 • Tip 2: Pas je kleding aan op het weer. Ga voor warme, losjes dragende kleding en draag deze in laagjes. Zo kun je snel iets uitdoen als het te warm wordt. Ga je naar buiten? Neem handschoenen, een muts, sjaal en eventueel warme laarzen mee. Daarmee houd jij je spieren, botten en gewrichten aangenaam warm.
 • Tip 3: Vermijd alcohol. Alcoholische dranken staan erom bekend dat ze bloedvaten verwijden en dat levert warmteverlies op. Denk maar aan de blozende wangen die verschijnen als je een borreltje op hebt. Koester je lichaamswarmte dus en houd deze vast.
 • Tip 4: Ga voor het slapengaan in bad. Studies hebben aangetoond dat warme of hete baden een therapeutisch effect hebben op de fibromyalgiepijn. Als je dat elke avond doet, verwarm jij je botten en neemt de pijn af.
 • Tip 5: Reageer alert op zweten. Transpireer jij overmatig in de winter? Blijf niet te lang in de vochtige kleding rondlopen, maar zorg voor droge en schone kleding. Vochtige kleding veroorzaakt rillingen en verergert de pijnklachten.

Gun jezelf Aandacht van Top tot Teen, ook of juist tijdens de herfst- en wintermaanden. Geniet van jezelf, van je omgeving en van de buitenwereld. En lach! Want lachen ontspant. Altijd.

Ik wens je een aangename herfst- en winterperiode toe.

Warme groet,

Tineke ‘Tien’

 

Gebruikte bronnen:

Eastmountain.ca
Everydayhealth.com


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “Fibromyalgie in de wintermaanden

 • willy pijnenburg

  Dank je wel Tineke voor deze tips /site !!
  Helaas heb ik al jaren Fibromyalgie en zie dat er veel dingen zijn waar ik op moet letten.
  Sinds gister weer in Verona’ en zo op en neer als een vliegende hollander.
  Mijn wens is om me door jou 10TOE te laten behandelen!
  lieve groetjes,
  willy